Artrose knie

Artrose in uw knie kan erg vervelend zijn. Artrose is een aandoening van het kraakbeen binnen het gewricht.

De knie

De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt. In het gewricht, tussen de botuiteinden, bevindt de meniscus zich aan de binnen- en buitenzijde van de knie. De meniscus is als het ware een soort stootkussen. Middenin het kniegewricht liggen de voorste- en achterste kruisbanden. Deze zorgen voor voor-achterwaartse stabiliteit. Aan de voorzijde zit de knieschijf.

Wat is een artrotische knie?

Artrose is een aandoening van het kraakbeen binnen het gewricht. De kraakbeenlaag op de botuiteinden is versleten, waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op termijn kan de kraakbeenlaag zelfs helemaal verdwijnen. Slijtage ontstaat vaak aan één kant (de binnen- of buitenzijde) van het kniegewricht.

Slijtage van het kniegewricht kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • kraakbeen- of stofwisselingsziekten;
  • kraakbeenbeschadiging door overbelasting;
  • slijtage of fractuur (bijvoorbeeld door sport);
  • een ongeluk;
  • een verwijdering van de meniscus in het verleden;
  • gewrichtsontstekingen zoals reuma;
  • overgewicht.

Wat zijn de klachten bij een artrotische knie?

Als u tijdens het lopen of langdurig staan veel pijn heeft, kan dat wijzen op een beschadigde (artrotische) knie. Ook als u opstaat voelt u de pijn, de zogenaamde startpijn. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op. Er ontstaat een bewegingsbeperking, waardoor het buigen en strekken van de knie beperkt wordt. Ook kan zich een x- of o-been ontwikkelen, waarbij de knie in toenemende mate moe en instabiel aanvoelt.

Artrose knie

Artrose knie

Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijzen we u door naar de site van onze orthopedische vakvereniging.