Als de behandeling zonder operatie niet voldoende helpt, kan er ook een nieuwe kruisband worden geplaatst. Dit kan ook als – naast de kruisband – ook de meniscus gescheurd is. Om de meniscus goed te laten genezen en om nieuwe meniscusscheuren te voorkomen, is het namelijk van belang dat de voorste kruisband goed werkt.
De voorbereiding op de operatie
De operatie gebeurt onder algehele narcose of met een ruggenprik. Bij opname bespreekt u de mogelijkheden en uw keuze met de anesthesist.
De operatie
Bij deze operatie gebruiken we bijna altijd de techniek van de hamstringpezen. In uitzonderingsgevallen wordt er gekozen voor de knieschijfpees techniek.
De hamstringtechniek
Bij deze operatietechniek maakt de orthopeed een nieuwe kruisband van twee pezen van de hamstrings. Deze spieren zitten aan de achterkant van uw dijbeen. Tijdens de operatie zet de orthopedisch chirurg de nieuwe kruisband vast met 1 schroef in het scheenbeen en een speciaal omklapbaar plaatje in het bovenbeen.
De knieschijfpees techniek
Bij deze techniek gebruikt de orthopedisch chirurg het middelste deel van de pees van de knieschijf. Aan beide zijden zit een stukje bot. Deze nieuwe kruisband wordt op de oorspronkelijke plaats van de voorste kruisband geplaatst. Dit gaat via een kijkoperatie (artroscopie). Na de operatie zit er een litteken aan de voorzijde van de knie. De operatie duurt 1-1,5 uur.
Nabehandeling
De operatie is meestal in dagbehandeling: na de operatie start u met fysiotherapie. U doet oefeningen om de knie weer tot 90 graden te buigen en voldoende te kunnen strekken. Als het buigen, de pijn en de zwelling onder controle zijn, leert u lopen met twee krukken. Daarna kunt u naar huis. Alleen in geval van forse pijn is er de mogelijkheid om nog 1 nacht in het ziekenhuis te verblijven. Een kruisbandoperatie is over het algemeen niet erg pijnlijk. U krijgt medicijnen tegen pijn en zwelling.