Het verrichten van een MRI-scan om de diagnose te bevestigen wordt in ons ziekenhuis wel gedaan. Een MRI-scan is met name om aanvullende letsels op te sporen zoals meniscusletsel, bandletsel of kraakbeenschade.
Nee, een volledig afgescheurde voorste kruisband herstelt niet vanzelf. Een operatie voor een gescheurde voorste kruisband bestaat daarom uit het vervangen van de voorste kruisband. Dit noemen we een voorste kruisband reconstructie. Een deels gescheurde voorste kruisband kan wel (deels) herstellen. Soms geeft de rest van de incompleet gescheurde voorste kruisband nog voldoende stabiliteit.
Nee, een operatie is niet altijd nodig. Als u weinig eist van de knie qua stabiliteit en de knie in het dagelijks leven of bij sport geen instabiel gevoel geeft, dan is het niet nodig om te opereren. Indien er een blijvende voetbalwens is, of een andere sport met veel draaimomenten, zoals hockey of basketbal, dan is een goed functionerende kruisband belangrijk om de stabiliteit van de knie te waarborgen. Als in het dagelijks leven instabiliteitsklachten zijn waarbij de knie steeds weer dik wordt, is dit ook een reden tot een stabiliserende ingreep door middel van een voorste kruisband reconstructie.
Om de knie weer stabiel te maken zodat u er niet doorheen zakt. Elke keer dat u door de knie zakt, geeft dit risico op meniscusletsel. De reconstructie voorkomt voor een groot deel ook eventuele bijkomende schade aan de knie.
De timing van een voorste kruisband reconstructie is belangrijk voor het eindresultaat. Voordat een voorste kruisband reconstructie kan worden verricht, moet de knie eerst “afgekoeld” zijn. De knie moet goed kunnen buigen en volledig strekken. Daarnaast moet dn de pijn nagenoeg verdwenen zijn én de spierkracht van het bovenbeen moet goed hersteld zijn. Over het algemeen duurt dit ongeveer 4 tot 6 weken vanaf het letsel. Indien de operatie te snel wordt uitgevoerd terwijl de knie nog niet voldoende hersteld is, bestaat er een kans dat de knie stijf wordt en de revalidatie veel langer duurt. Daarnaast wordt het uiteindelijke eindresultaat hierdoor nadelig beïnvloed.
De revalidatie na een voorste kruisband reconstructie vindt plaats onder begeleiding van uw eigen fysiotherapeut. Wij adviseren u hiervoor gebruik te maken van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie. Maak voor de operatie alvast de afspraak. Wij hebben een revalidatieprotocol opgesteld waarin een aantal zaken goed geregeld moeten zijn bij de fysiotherapeut. Zo vinden wij het belangrijk dat de therapeut de beschikking heeft over een oefenruimte met diverse spierversterkende fitnessapparaten. Vraag bij uw fysiotherapeut of dit ook zo is. Zie ook ons revalidatieprotocol.
Direct na de ingreep is het nodig om de knie weer in beweging te krijgen. U mag de knie volledig gebruiken om het strekken en buigen zo snel mogelijk weer goed te kunnen. In eerste instantie is de knie pijnlijk en gezwollen, waardoor het oefenen nog niet zo goed gaat. Maar het is belangrijk om het wel te doen. Er zal niets stuk gaan, ook niet als het pijnlijk is. Hoe meer u hiermee oefent, hoe gemakkelijker het zal worden. We raden aan om de eerste 4 weken met twee krukken te lopen, waarbij u zich moet richten op het looppatroon. Zo gauw dit op een normale manier gaat, zijn de krukken steeds minder nodig. Na 4 tot 6 weken zijn de geboorde tunnels dicht gegroeid en is het vaak ook niet meer nodig om krukken te gebruiken. Uw fysiotherapeut begeleidt u bij dit proces.
Ja, u mag traplopen na de operatie. Let op: loopt u de trap omhoog, gebruik dan het gezonde been eerst. Loopt u de trap naar beneden, gebruik dan eerst het geopereerde been. De fysiotherapeut in het ziekenhuis zal u leren hoe het gaat.
Door de operatie worden uw knie en been minder belast, waardoor de kuitspier ook minder gebruikt wordt. De kuitspier is een belangrijke spierpomp die het bloed omhoog stuwt. Als daar minder activiteit is, kan het bloed ook minder makkelijk doorstromen. Hierdoor kan een bloedprop ontstaan met een trombosebeen als mogelijk gevolg. Dit kan voor een levensgevaarlijke situatie zorgen. Om dit te voorkomen, krijgt u voor twee weken medicatie (fraxiparine) mee naar huis. Deze medicatie kunt u zelf toedienen door middel van een spuit. De verpleegkundige legt u na de operatie uit hoe dit werkt. Ook is het belangrijk om de kuitspieren goed te blijven bewegen.
Het is niet nodig een brace te dragen tijdens de revalidatie of erna.
Hiervoor bestaat geen duidelijke juridische richtlijn. Omdat u de eerste weken met twee krukken moet lopen, lijkt het voor de hand te liggen om pas weer te autorijden als u geen hulpmiddelen meer nodig hebt. Indien u over een auto met een automatische versnellingsbak beschikt en u aan de linkerknie wordt geopereerd, zou u eerder auto kunnen rijden. Over het algemeen geldt voor het deelnemen aan het verkeer dat de verkeersdeelnemer daartoe goed in staat moet zijn.
Dat hangt af van uw beroep en wat u doet. Er wordt aanbevolen de eerste 3 maanden na de operatie geen zware fysieke activiteiten - met voor de knie belastend werk - en/of risicovolle activiteiten te verrichten. Let altijd op met afstapjes en onregelmatige ondergronden. Bij een onverwachte verdraaiing kan de kruisband stuk gaan.
Pas na 6 maanden is de kruisband weer op volledig sterkte.
Dit is een extra onderdeel van de operatie, de zogenoemde 'Lemaire procedure'. Een voorste kruisband zorgt voor de voor- en achterwaartse stevigheid van de knie. Deze ingreep helpt om de rotatie om de lengteas te verstevigen.
Een deel van de operatie vindt plaats via een zogenoemde kijkoperatie waarbij we de knie van binnen kunnen bekijken. Tijdens deze kijkoperatie beoordelen we zowel de binnen- als buitenmeniscus. Indien hier een scheur in zit kunnen we deze - afhankelijk van het type scheur - hechten. De nabehandeling wordt hierdoor de eerste 6 weken iets anders. Na het hechten van de meniscus loopt u 6 weken met 2 krukken en mag u het geopereerde been wel op de grond zetten maar minimaal belasten. Daarnaast mag u de knie maximaal 90 graden buigen, strekken mag wel volledig.
De revalidatie van een operatie aan de voorste kruisband bestaat uit een aantal fasen die u samen met de fysiotherapeut doorloopt. De eerste fase bestaat uit het ingroeien van het transplantaat in het bot. Daarna volgt het trainen van spierkracht en verdere flexibiliteit van de knie. Hierna is er een lange fase van trainen van coördinatie en balans. Uiteindelijk moet u ervan uitgaan dat het 10 tot 12 maanden duurt voordat u weer kunt sporten zoals voorheen, in eerste instantie op een lager niveau.
Een halfjaar na operatie is de kruisband weer op sterkte. Dan mag u onder leiding van de therapeut in principe beginnen met sportgerichte oefentherapie. Dat is niet hetzelfde als weer voetballen! Wij adviseren om pas 1 jaar na de ingreep weer het veld op te gaan. Eerder beginnen heeft als risico dat de kruisband opnieuw scheurt. Sowieso loopt u als voetballer meer risico op nieuw letsel vanwege de grote krachten op de knie.