Meniscusscheur

De oorzaak van knieklachten is vaak een verdraaiing van de knie, maar vooral op oudere leeftijd kunnen meniscusscheuren ontstaan, zonder dat men zich een duidelijk trauma van de knie kan herinneren. Het gaat dan vaak om een slijtende meniscus. Deze is zo verzwakt geraakt dat zelfs dagelijkse activiteit tot scheurvorming leidt in de meniscus.

Patiënten ouder dan 50 jaar

Bij patiënten ouder dan 50 jaar is een kijkoperatie nagenoeg nooit nodig. Deze klachten gaan meestal vanzelf over na enige tijd.

Kijkoperatie bij meniscusscheur

Mogelijke knieklachten zijn pijn, vocht in de knie, een blokkade van de knie bij strekken (slot sensatie) of een instabiel gevoel. Soms kunnen de klachten aspecifiek zijn en alleen pijn en irritatie geven zonder duidelijke andere verschijnselen. Een kijkoperatie aan de knie is dan soms noodzakelijk. Deze ingreep vindt plaats in dagbehandeling. 

 

Tijdens een kijkoperatie van de knie maakt de orthopeed een kleine opening. Door de opening wordt een dun buisje in het kniegewricht geschoven. Aan dit dunne buisje, met een aantal lenzen erin, zit  een hoog resolutie camera zodat de arts de knie kan bekijken. Om het zicht helder te houden, wordt de knie tijdens de knieoperatie voortdurend gespoeld. Met behulp van speciale instrumenten kan, nog tijdens de operatie, het beschadigde deel van de meniscus verwijderd of gehecht worden. Het deel dat nog goed is wordt intact gelaten, omdat verwijderen van de hele meniscus tot vervroegde slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) leidt. Bij jonge patiënten waarbij de scheur in het vitale deel van de meniscus loopt, kan hechten een optie zijn. Dit zal tijdens de ingreep worden bepaald.

 

Als er een deeltje van de meniscus wordt verwijderd, mag u na de ingreep volledig belasten met ondersteuning van krukken voor enige dagen.

 

Als de meniscus wordt gehecht, is het revalidatietraject veel langer. U moet zes weken lopen met krukken zonder veel druk van de voet op de grond. Ook mag u vier maanden niet sporten en zes maanden niet hurken. De meniscus herstelt na hechten erg langzaam, vandaar de voorzichtige en lange opbouw in belasten.  

Meniscusscheur

Meniscusscheur

Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijzen wij u door naar de site van onze orthopedische vakvereniging.