Jantine kreeg een nieuwe heup

Er ging heel wat aan vooraf voordat de oorzaak van de pijn bij Jantine van Middelkoop (52) uit Lelystad bekend was. Het bleek te gaan om een versleten heup. Gezien haar leeftijd was dit best uitzonderlijk. “De huisarts verwees mij door naar een orthopeed. Mijn keus viel op St Jansdal in Harderwijk. Na een aantal onderzoeken was het besluit genomen en kreeg ik op 1 maart een nieuwe heup.”

 

Na een paar weken gaat het beter dan verwacht. “Thuis kon ik al vrij snel zonder krukken lopen. Dit voorspoedige herstel heeft te maken met de methode van opereren via de ‘voorste benadering’. Bij deze methode worden geen spieren losgemaakt. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele typen heupoperaties. Voor de operatie heb ik zo goed mogelijk getraind om mijn spieren in goede conditie te houden. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook van grote invloed is op mijn herstel.”

 

De pijn die in het gewricht was meteen weg. “Gelijk de eerste ochtend na de operatie al, dat is echt een hele opluchting. Al snel kon ik weer lopen en zelf de dagelijkse dingen doen. Ik had van te voren het idee dat ik drie weken lang met krukken moest lopen. Als je dan na een halve week je eigen kopje koffie weer naar de tafel kan brengen is dat toch wel een soort bevrijding.”

 

Ze ervaart de sfeer als gemoedelijk. “De afspraken sloten mooi op elkaar aan met goede uitleg over waarom deze operatie de beste optie was voor mij. De operatie verliep prettig. De anesthesist hield me ook goed in de gaten, dat voelde heel veilig. De prothese moet nu vastgroeien. Over een paar weken is er een controle. Ik vind het prettig dat ik voor de nazorg bij dokter Kaijser Bots in Lelystad terecht kan.”