Binnen een maand nieuwe heup

De 59-jarige Gerjaan Middelkoop stond als actieve vrouw in het leven. Ze hield van volleybal, fietsen en wandelen en ging er graag op uit. Lichamelijke klachten brachten echter een kink in de kabel en ze ging steeds minder bewegen.

 

“Het begon een jaar of vijf geleden”, aldus Gerjaan. “Ik had ernstige buikklachten. Na diverse buikoperaties was eindelijk het probleem gevonden en opgelost. Maar twee jaar geleden begonnen mijn gewrichten te protesteren. Ik heb langdurig zwaar lichamelijk werk gedaan op een kalvermesterij. Die jaren gingen zich wreken met slijtage en pijnklachten.”

 

Aan het begin van dit jaar ging het niet langer en maakte ze een afspraak bij de huisarts. “Röntgenfoto’s wezen ernstige artrose uit”, legt ze uit. “Ik kreeg een doorverwijzing en kon dezelfde week nog terecht bij orthopedisch chirurg Pieter de Jong. Hij maakte de ernst duidelijk en ik kreeg de keuze om wel of niet te opereren. Niets doen was voor mij echter geen optie meer, zo beperkten de klachten mij. Ik koos dus voor een nieuwe heup.”

 

Groot is de verrassing als ze al snel een oproep krijgt voor de operatie. “Ik kon binnen vier weken terecht”, knikt Gerjaan. “Was echt verrast door die snelheid, had van vriendinnen gehoord dat je soms maanden moet wachten. Ik ben geopereerd in Lelystad en dat is erg goed bevallen. Een geweldige service en vriendelijke verpleegkundigen.

 

Ze moet een nachtje blijven in het ziekenhuis in Lelystad. “Wat de aandacht en goede zorg betreft zou ik hier zo een paar dagen langer willen liggen”, lacht ze. “Maar het voelt ook goed om weer lekker naar huis te kunnen en daar verder op te krabbelen. De operatie is goed gelukt en ik hoop straks weer pijnvrij te kunnen fietsen, zwemmen en wandelen. Want dat is me toch heel veel waard.”

 

Gerjaan heeft nog een laatste boodschap: “Blijf er niet mee lopen, zou ik tegen iedereen willen zeggen. De ingreep is me alles meegevallen. Een dag na de operatie voel ik nog wat spierpijn, maar verder eigenlijk niets. Natuurlijk moet ik hiervan herstellen, maar ik kijk ernaar uit om straks weer lekker in beweging te zijn.”